Mijn favorieten

Verandering woningmarkt 2024

Op Prinsjesdag is de nieuwe begroting voor 2024 kenbaar gemaakt. Dit jaar loopt het toch nét even anders, omdat met een demissionair kabinet ingrijpende besluiten uitblijven. Maar toch zijn er een aantal maatregelen waar je rekening mee dient te houden in 2024. In de troonrede benoemde Koning Willem-Alexander het volgende: “Op het gebied van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening neemt het kabinet de regie om met overheden, bouwers en corporaties meer betaalbare woningen te bouwen. Door in iedere regio bouwafspraken te maken, extra locaties aan te wijzen en financiële steun te geven. Ook werkt het kabinet aan betere bescherming van huurders, door de regulering van de middenhuur. Voor al die politieagenten, leraren, verpleegkundigen en anderen met een salaris rond modaal is dat van groot belang. Een goede, betaalbare woning – in koop- of huursector – is immers een van de basisvoorwaarden voor bestaanszekerheid.”

Graag lichten we toe wat er in 2024 gaat veranderen

Nieuwbouw
Er is veel behoefte aan woningen. Door de gestegen bouwkosten en hypotheekrente wordt het nog lastiger om tijdig te kunnen voldoen aan de bouw van de beloofde 981.000 nieuwe woningen (t/m 2030). Het kabinet neem nu maatregelen in de vorm van een financiële subsidie, de zogenaamde Startbouwimpuls. Dit moet voorkomen dat bouwprojecten stil komen te liggen bij gebrek aan geld. Ook start eind 2023 de 6e ronde van de woningbouwimpuls. Gemeenten kunnen hiermee o.a. sneller starten met bouwen of nieuwe woningen betaalbaarder maken.

Stijging huursubsidie
Vanaf januari 2024 gaat de huurtoeslag omhoog met ruim € 30 per maand. De stijging van de huurtoeslag moet 1,5 miljoen huishoudens met een laag inkomen extra steun geven in dure tijden.

Nationaal isolatieprogramma
In 2024 wordt de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) uitgebreid. Dit is een subsidie voor woningeigenaren en ondernemers voor verduurzaming van hun woning of bedrijfspand. De subsidie is in te zetten voor de aanschaf van isolatiemaatregelen, (hybride) warmtepompen, zonneboilers, aansluitingen op een warmtenet en elektrische kookvoorziening. Verder wordt de energie-investeringsaftrek voor ondernemers met 5 jaar verlengd, tot 2028. Vanaf 1 januari 2024 wordt het aftrekpercentage 40%. Dit maakt het fiscaal aantrekkelijk voor ondernemers om te investeren in energiebesparende maatregelen.

Tijdelijk Noodfonds Energie
Mensen die niet in staat zijn hun energierekeningen te betalen, kunnen ook t/m maart 2024 een beroep doen op het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Startersvrijstelling
Vanaf 2024 stijgt de woningwaardegrens naar maar liefst € 510.000 voor de startersvrijstelling (vrijstelling van overdrachtsbelasting). Per 1 januari 2024 vervalt de mogelijkheid om belastingvrij te schenken.

Wat nog onbekend is
Op dit moment is het nog onbekend wat de verdere maatregelen zullen gaan zijn voor de woningmarkt in 2024. Ook de gevolgen voor de hypotheekvormen, -rente en NHG-grens is nog onbekend.

Voor meer informatie over bovenstaande maatregelen kan je terecht op de website van de Rijksoverheid. Voor specifieke voorwaarden met betrekking tot bijv. belastingvrij schenken, verwijzen we graag naar de website van de Belastingdienst